Τρίτη, Φεβρουαρίου 19

Κακούργημα οι αθέμιτες μαγνητοφωνήσεις/μαγνητοσκοπήσεις

Κακούργημα οι αθέμιτες μαγνητοφωνήσεις/μαγνητοσκοπήσεις

Ως κακουργήματα θα τιμωρούνται οι παραβάσεις που αφορούν σε γενικευμένη χρήση αθέμιτων μαγνητοφωνήσεων και μαγνητοσκοπήσεων, με νομοθετική ρύθμιση την οποία θα καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό , η σχετική τροπολογία θα περιληφθεί σύντομα σε συναφές νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στόχος της υπουργικής παρέμβασης είναι να τιμωρούνται ως κακουργήματα οι εν λόγω παραβάσεις και να περιοριστεί η χρήση παράνομα αποκτηθέντων στοιχείων από αθέμιτες μαγνητοφωνήσεις και μαγνητοσκοπήσεις ακόμη και από τα δικαστήρια.

Για το θέμα ο υπουργός απέστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Σανιδά, με την οποία διατυπώνει την παράκληση, εφόσον συμφωνεί και ο ίδιος, «να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό της ανομίας με την αυστηρή τήρηση των διατάξεων οι οποίες αναφέρονται στην προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής του κάθε ατόμου που αποτελεί, θεμελιώδες στοιχείο της προσωπικότητας του».

Το σκεπτικό και το περιεχόμενο της νέας νομοθετικής ρύθμισης έχει ως εξής:

«Εν όψει της γενικευμένης, εσχάτως και, χωρίς όρια, απόκτησης και χρήσης των αθέμιτων μαγνητοφωνήσεων ή μαγνητοσκοπήσεων, μέσω της δημοσιοποίησής τους από τα ΜΜΕ, που έχει οδηγήσει, πλέον, κατ’ ουσία, στην κατάργηση της ιδιωτικότητας και στην ανεμπόδιστη εισβολή στην ιδιωτική ζωή των ατόμων ποικιλώνυμων συμφερόντων, κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση, επί το αυστηρότερο, της διατάξεως του άρθρου 370Α του ΠΚ και η αναβάθμισή της σε κακούργημα τιμωρούμενο με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, ώστε να περιφρουρηθούν και θωρακισθούν τα ιδιωτικά δικαιώματα, η ιδιωτική, ζωή και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου, που αποτελούν εκδήλωση της προσωπικότητάς του, την οποία πρωταρχικά προστατεύει το Σύνταγμα.

Με την ίδια ρύθμιση αποκλείεται εντελώς η χρήση τέτοιων, παράνομα αποκτηθέντων στοιχείων, ακόμη και από τα δικαστήρια. Τούτο γίνεται και για να τηρηθεί και η συνταγματική διάταξη του άρθρου 19, μετά την αναθεώρηση του έτους 2001, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται απόλυτα και χωρίς διακρίσεις η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί παράνομα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: