Τετάρτη, Νοεμβρίου 11

÷ άσημοι του Γιάννη Σταμενίτη στη γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ.

Την εργασία του εικαστικού Γιάννη Σταμενίτη , ζωγραφικά έργα μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων μικτής τεχνικής, θα παρουσιάσει η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ (Αγ. Αντωνίου 26) το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009, στις 8 το βράδυ.  

Ο Γιάννης Σταμενίτης γεννήθηκε το 1973 στη Θεσσαλονίκη.
Απόφοιτος του β΄ εργαστηρίου του τμήματος εφαρμοσμένων και εικαστικών τεχνών της σχολής καλών τεχνών του Α.Π.Θ.
Πορτρέτα, ίχνη, μαρτυρίες, συνθέτουν μια περιπλάνηση, μια σπουδή στις ιδιότητες της μνήμης και της αποτύπωσης, στο ιστορικό και το σύγχρονο, στο τοπικό και το διεθνές, στο αισθητικό και το κοινωνικό.
Αποκαλύπτουν και συνθέτουν μια αφήγηση της ανθρώπινης μορφής μέσα από μια αλληγορία που σχετίζεται, με την έννοια της ταυτότητας, την μεταφορική προσέγγιση του χρόνου, την αρχαιολογία της σιωπής.
Ο καλλιτέχνης επιχειρεί να αποκαλυφθεί η προσωπικότητα και το συναίσθημα σε πρώτο πλάνο, παρά η ρεαλιστική αποτύπωση. Υποδηλώνει ένα πνευματικό χώρο, απ' όπου τα είδωλα ενός κόσμου, προκαλούν ενδοτροπικές εντάσεις, με συγκινησιακή φόρτιση.
Διατηρεί την αναγνωρισιμότητα της εικόνας, χωρίς να φαλκιδεύει όμως την ταυτοπροσωπία της.
Τα αναπαριστώμενα πρόσωπα αναθεωρούνται και επαναπροσδιορίζονται, με βάση τις προσεγγίσεις του καλλιτέχνη και των δικών του βιωμάτων, συνειρμών, αναγωγών της μνήμης και τρόπων στοχασμού.
κείμενα καταλόγου: Μαρία Κενανίδου, ιστορικός της τέχνης
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 17:00 – 21:00 Τετάρτη-Σάββατο 10:00 – 14:00 e-mail: vikypap@otenet.gr