Τρίτη, Μαρτίου 23

Τον Τάσο Πρωτοψάλτου φιλοξένησαν τα μέλη τής «Λέσχης Ανάγνωσης» τής Κυριώτισσας.

Ο Τάσος Πρωτοψάλτου , στη Λέσχη Ανάγνωσης τής Κυριώτισσας

Τον Τάσο Πρωτοψάλτου φιλοξένησαν τα μέλη τής «Λέσχης Ανάγνωσης» τής Κυριώτισσας.

Ο πολύπλευρος καλλιτέχνης μίλησε για τις σύγχρονες μορφές και έννοιες τής Τέχνης, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στις σχέσεις της σύγχρονης Σκηνογραφίας με πειραματικές μορφές Εικαστικών Τεχνών όπως η Τέχνη της Εγκατάστασης και η Τέχνη της Performance καθώς και θεωρητικές προσεγγίσεις στο μεταδραματικό θέατρο και στη στενή του σχέση με την performance, ενώ, παράλληλα, παρουσίασε τα έργα του:

Οff-Reality, Eγκατάσταση, 2000

Αbout Homes, Θεατρική Περφόρμανς, 2001

King Lear in 360°, Σκηνογραφική μελέτη, 2003

Stageland Project : H Σκηνογραφία ως Δράση, Ερευνητικό Πρόγραμμα, 2003-2004

Μeeting#1, Θεατρική Περφόρμανς, 2004

Personal Mythologies: The Dress Fiction, Περφόρμανς, 2005

Magnetico, Παράσταση, Όπερα της Φλωρεντίας, 2005

Ravani, Περφόρμανς, 2006

Ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη της Λέσχης.

Ο Τάσος Πρωτοψάλτου γεννήθηκε τo 1980 στη Βέροια. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Σκηνογραφίας της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Kατά τη διάρκεια των σπουδών του κατείχε την Κρατική Υποτροφία Α.R.D.S.U. του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Ως υπότροφος της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου της Ρώμης και του Sannio Film Festival παρακολούθησε το μεταπτυχιακό campus Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας για τον Κινηματογράφο.

To έργο του περιλαμβάνει σκηνογραφία/ενδυματολογία για θέατρο, χορό, όπερα και πειραματικές μορφές παραστατικών τεχνών, εγκαταστάσεις, performances, video. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με την Ομάδα Θεάτρου Απάνοιξη στη Βέροια, με την ομάδα Workhorse Productions στο Λονδίνο, το WSA Theatre του Λονδίνου, το Τeatro Studio της Φλωρεντίας, την Όπερα της Φλωρεντίας, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.To 1999 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 9η Biennale Nέων Καλλιτεχνών στη Ρώμη και το 2003 την Ελλάδα και την Ιταλία στη 10η Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας «PQ 03» στην Πράγα στο τμήμα των Νέων Σκηνογράφων. Το 2002 επιμελήθηκε τον τομέα Performance/Θέατρο/Χορός στα πλαίσια του διεθνούς γεγονότος σύγχρονης Τέχνης "FREES(H)OUT!" στο Prato της Ιταλίας. Το ακαδημαϊκό έτος 2003/2004 επιμελήθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα «Η Σκηνογραφία ως Δράση» στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας στα πλαίσια της διπλωματικής του διατριβής. Το 2005 βραβεύτηκε με έπαινο Ποιότητας από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας για το σύνολο της διπλωματικής του διατριβής. Το 2007 συμμετείχε στην 1η Βiennale Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Τα διδακτικά και ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τομείς όπως η Οπτική Δραματουργία, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Πειραματικές Μορφές Εικαστικών και Παραστατικών Τεχνών, Διαεπιστημονική Καλλιτεχνική Πρακτική. Έχει παρουσιάσει το ερευνητικό και θεωρητικό του έργο σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει συνεργαστεί με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από το 2005 συνεργάζεται ως επισκέπτης καθηγητής με το Τμήμα Σκηνογραφίας της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και από το 2009 με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όπου διδάσκει Σκηνογραφία και Ενδυματολογία.

H Διδακτορική του διατριβή διαπραγματεύεται τις σχέσεις της σύγχρονης Σκηνογραφίας με πειραματικές μορφές Εικαστικών Τεχνών όπως η τέχνη της εγκατάστασης και η performance.

Μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της Unesco και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: